Tee osaamisen tilannekatsaus

Nyt kesälomien jälkeen on oiva hetki tehdä tilannekatsausta sekä nykyiseen että tulevaan osaamiseen sekä sen sijoittumiseen työelämässä ja -markkinoilla.
"Investoi itseesi niin paljon kuin voit, sillä olet ylivoimaisesti merkittävin varallisuutesi."
Tämän tärkeän ohjeen on antanut muun muassa Warren Buffett, yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmistä sijoittajista.
Nyt kesälomien jälkeen on oiva hetki tehdä tilannekatsausta sekä nykyiseen että tulevaan osaamiseen sekä sen sijoittumiseen työelämässä ja -markkinoilla. Kokosin alle listan toimintaohjeita, jotta toimeen ryhtyminen olisi mahdollisimman suoraviivaista.
1. Vilkaise taaksesi
Olet sitten työelämässä tai vielä opiskelet, niin tarkastele viimeksi kulunutta 3-6 kuukauden ajanjaksoa. Pohdi ja mielellään listaa ylös, mitä uutta olet tänä aikana oppinut.
2. Tähystä eteesi
Seuraavaksi tarkastele, mitä tiedät tulevista kuukausista työtehtävässäsi tai opiskeluissasi. Merkitse ylös, minkälaisia asioita tiedät kohtaavasi ja mitä uutta odotat oppivasi.
3. Tarkista suuntasi
Toivon, että arvostat työtäsi tai opiskeluasi ja sinulla on tavoitteita, joita kohti haluat edetä. Jos näin on, niin vertaa viime kuukausina saavuttamiasi oppeja sekä tulevien kuukausien ennakko-odotuksia näihin tavoitteisiisi. Ole rehellinen itsellesi siitä, oletko mielestäsi oikealla tiellä näihin tavoitteisiin.
4. Varmista myös sijaintisi
Osaatko sanoa, kuinka fiksuilla tavoilla ja työkaluilla toimitte työ- tai opiskeluyhteisössäsi? Entä kuinka kysyttyä ja arvokasta osaamisesi tai tuleva osaamisesi on ja kuinka paljon sillä joutuu kilpailemaan? Monenlainen osaaminen on nykyisin hyvin globaalisti kilpailtua. Uusia entistä edistyneempiä työkaluja myös ilmestyy jatkuvasti ja ne muuttavat kannattavia työskentelytapoja.
Listaa mielestäsi tärkeimmät työhösi tai opintokokonaisuuteesi liittyvät osaamisesi ja arvioi oman näkemyksesi mukaan, kuinka kysyttyjä ja kilpailtuja ne ovat globaalisti tarkasteltuna. Etsi myös netistä tietoa ja näkemystä siitä, mitkä ovat uusimpia oivalluksia ja työkaluja näihin osaamisiin liittyen. Mieti, miten ne vaikuttavat oman osaamisesi arvoon ja tulevaisuuden näkymiin.
5. Seuraa intuitiota
Seuraavaksi neuvon kuuntelemaan pientä ääntä sisälläsi. Edellisten vaiheiden jälkeen sinulla on aavistus siitä oletko oikealla tiellä ja kenties joko luottavainen tai levoton olo. Näistä kumpikin olotila on tässä vaiheessa hyvä. Jos olet levoton omaan osaamiseesi liittyen, niin tämän tunnistaminen on tärkeä ensimmäinen askel kohti uutta uudistunutta osaamistasi.
Jos ja kun sinulla on aavistus siitä, mihin suuntaan sinun kannattaisi osaamistasi kehittää, niin älä ryntää vaihtamaan työ- tai opiskelupaikkaa, tai vaatimaan jotain aiheeseen liittyvää kurssitusta. Sen sijaan päätä itse selvittää mahdollisimman avoimin mielin sekä laajasti mutta vielä karkeasti mitä kaikkea tähän osaamiseen kuuluu.
6. Suhtaudu uuden oppimiseen palapelinä
Kun osaat hahmottaa itsellesi jonkin uuden opittavan kokonaisuuden, niin seuraavaksi neuvoisin lähestymään tätä kokonaisuutta palapelin rakentamisen tavoin. Palapeliäkään ei kasata palojen numerojärjestyksessä, vaan muodostaen palojen ryhmittymiä, jotka muodostavat lopulta kokonaisuuden. Kun suhtaudut myös uuden oppimiseen samalla tavalla, niin hyödynnät paremmin aivojesi luontaista toimintatapaa. Tällöin ei haittaa ollenkaan, vaikka pomppisit uutta opetellessesi aiheesta toiseen ja kolmanteen.
7. Opettele pienissä osissa ja usein
Opimme uutta nukkuessamme. Silloin aivomme tekevät sen merkittävän työn, missä uudet yhteydet syntyvät ja jo olemassa olevat vahvistuvat. Jotta tukisit tätä oppimista parhaiten, niin opiskele usein ja lyhyissä pätkissä. On paljon parempi opiskella jotain joka päivä 15 minuuttia kerrallaan kuin kolmen tunnin ajan kerran viikossa.
8. Muodosta oppimisesta rutiinia
Aloittaessamme jotain uutta jaksamme ensin alkuinnostuksen voimalla, mutta usein innostus lopahtaa muutaman ensimmäisen viikon jälkeen. Tällöin aloitettujen tapojen kehittyminen toistuviksi rutiineiksi on ensiarvoisen tärkeää.
Hyvien rutiinien kehittämistä varten on onneksi olemassa paljon hyviä apuvälineitä ja -sovelluksia. Itse käytän tähän mobiilisovellusta nimeltä Fabulous, joka on toiminut hyvin omiin tarpeisiini. Toimintalogiikaltaan kyseinen sovellus lähinnä suosittelee minulle uusia rutiineiksi kehitettäviä toimintatapoja sekä muistuttaa oikeisiin aikoihin näiden valittujen toimintatapojen suorittamisista.
9. Nauti oppimisesta
Lopuksi muistuttaisin nauttimaan oppimisesta. Aluksi se voi olla vaikeaa, jolloin kannattaa pitää opiskelujaksot hyvin lyhyinä. Mutta kun opitut asiat alkavat yhdistyä ja muodostaa yhä isompia kokonaisuuksia, niin oppiminen muuttuu helpommaksi ja siitä alkaa myös eri tavalla nauttia. Oikeutetusti tämä myös kasvattaa itseluottamusta.
Erilaisista jääkaappimagneettien viisauksista lempiversioni on seuraava:
“Courage does not always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, 'I will try again tomorrow.” ― Mary Anne Radmacher
Mielestäni tämä oivallus sopii erityisen hyvin uuden oppimiseen.
Lue myös nämä:

Miten AWS Well-Architected edistää pilven turvallisuutta ja hallintaa?
Asiantuntijamme Jussi Immonen kirjoitti aiemmin yleisesti AWS:n Well-Architected Reviewistä (WAR) ja sen hyödyistä yritykselle. Tässä artikkelissa perehdytään Well-Architected...

Mikä on MVP ja sen edut ohjelmistokehityksessä
Olet luultavasti törmännyt termiin MVP lukiessasi blogeja, referensseja tai uutisia tuotekehityksestä ja erilaisista liiketoiminta ratkaisuista. Tässä blogissa avataan...

Uratarinoita: Kyvykkyys ei koskaan pärjää harjoittelulle
Skillwell etsii aina uusia huippuosaajia, ja siksi tiimimme kasvaa jatkuvasti! Uusina tulijoina ovat loistavat osaajat, Elina Vänttinen ja...