Mikä on headless CMS? 

Perinteisiä CMS (Content Management System) -alustoja, eli sisällönhallintajärjestelmiä, on käytetty jo pitkään webkehityksessä. Esim. alustat kuten WordPress ja Webflow ovat tarjonneet palveluitaan, jotka ovat suunniteltu tallentamaan sekä esittämään verkkosivusisältöä, jotta niiden toteuttaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Näissä sivun sisältö ja sen esitystaso ovat siis samassa paketissa, jolloin sisällöntuotanto ja -hallinta ovat sidottuna tiivisti yhteen käyttäjille näytettävään verkkosivukerrokseen. 

Kuinka headless CMS-järjestelmät sitten eroavat tästä? Ajan kuluessa digitaaliset alustat ovat kehittyneet, jolloin on syntynyt tarve joustavammille ratkaisuille. Headless, eli ”päättömät”, sisällönhallintajärjestelmät erottavat sisällön hallintakerroksen ja sen esityskerroksen, ”pään”, toisistaan. Sisällönhallinta ei siis ole enää sidottuna sovellukseen, joka näyttää dataa, vaan asiakassovellukset voidaan kehittää räätälöitynä oman tarpeen mukaan hyödyntäen moderneja web-teknologioita.

Hyviä syitä käyttää headlessia

Headless CMS -alustaa hyödyntämällä säilytetään siis sisällönhallinnan helppous, kuten esim. käyttämämme Contentful -alustan tapauksessa, se tarjoaa valmiin alustan sisällönhallinnalle, sekä API-rajapinnat datan liikkumiseen asiakassovelluksen ja sisällönhallintajärjestelmän välillä. Tällöin kehittäjät voivat keskittyä pääosin asiakassovelluksen kehittämiseen, kun backend puolen toiminnallisuudet ovat jo valmiina tarjolla sisällönhallintajärjestelmän puolesta. Tämä tarjoaa myös etuja sisällöntuottajille, jotka voivat hyödyntää samaa tuttua ja tehokasta sisällönhallintajärjestelmää, riippumatta siitä mihin sovelluksiin ja alustoille data jaetaan. 

Headlessin hyödyntämisessä nähdään myös etua sovelluksien suorituskyvyn kehityksessä. Perinteiset valmiina tarjotut järjestelmät ovat kehitetty lähtökohtaisesti hyvin perustason sisällön esittämiseen, jolloin edistyneemmät ja hienommat lisäominaisuudet voivat käyttöönotettaessa hidastuttaa sovellusta. Modernit web-frameworkit ovat taas alustana tähän tarkoitukseen suunniteltuja, ja oikein optimoituina ne avaavat monia ovia sovelluksen kustomointiin.

Huomattavana etuna headless CMS-järjestelmässä on siis se, että asiakassovellus voidaan kehittää halutulla sovellusframeworkillä halutuille alustoille oman intressin mukaan. Samasta sisällönhallintajärjestelmästä voidaan siis lähettää sisältöä vaikkapa sovelluksiin älykelloissa, puhelimissa ja tietokoneissa. Tämä tarjoaa huomattavaa joustavuutta palvelun kehittämiseen ja laajentamiseen tulevaisuudessa. Kokonaisuutena headless CMS:n hyödyntäminen näkyy myös lopulta parempina hakukonesijoituksina.

Räätälöityjä toteutuksia Skillwelliltä

Skillwellillä käytämme usein Angular-ohjelmistokehystä sekä verkkosivujen että sovellusten kehittämiseen ja teemme sitä tottunein ottein. Kun olemme viime aikoina alkaneet käyttää Contentfulia, olemme todenneet sen olevan täydellinen lisä totuttuun Angular-kehitysmalliimme. Sen ansiota voimme toteuttaa täysin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä sovelluksia. Sisällöntuottajat eivät tarvitse erityistä teknistä osaamista tuottaakseen sivustoillemme blogikirjoituksia tai muuta sisältöä, samaan aikaan koodarimme ovat kuin kotonaan tutun Angular-koodin parissa.

Emme käytä Contentfulia pelkästään blogikirjoituksiin, vaan myös muun kuva- tai teksisisällön kuten artikkelien, markkinointisisällön, metatagien (hakukoneoptimointi) ja metadatan (some-jaon yhteydessä näkyvä kuva, otsikko ja kuvaus) hallitsemiseen. Generoimme automaattisesti Contentful-sisältömme mukaiset ohjeet hakuroboteille ja sen ansiosta sivustomme ovat helpompia löytää hakukoneiden kautta. Jotkin verkkosivuistamme ovat saatavilla usealla kielellä, ja Contentfulin avulla tuon käännetyn sisällön hallinnoiminen onnistuu myös näppärästi.

Meiltä saat ketterin menetelmin kehitetyt modernit verkkosivut ja web-sovellukset jotka on varustettu tehokkaalla sisällönhallintajärjestemällä. Tutustu palveluihimme:

Lue myös nämä:

blog-post-image
SaaS
Asiantuntija
Ketterä kehitys lyhyesti

Nopeasti muuttuvassa ohjelmistokehityksen maailmassa, missä ainoa pysyvä tekijä on muutos, perinteiset kehitysmenetelmät usein voivat joutua kamppailemaan pysyäkseen...

blog-post-image
AWS
Asiantuntija
SaaS
Uusi virstanpylväs: Jari Ikävalko on nyt AWS Ambassador!

Olemme ylpeitä voidessamme ilmoittaa merkittävästä virstanpylväästä matkallamme - Skillwellin pilviarkkitehti Jari Ikävalko on saavuttanut AWS Ambassador -statuksen. Tämä...

blog-post-image
SaaS
Tulevaisuuden purkaminen: 4 Saas-trendiä yrityksille

SaaS on ohjelmistojakelutapa, jossa loppukäyttäjä ei osta itse ohjelmistoa, vaan sen käyttöoikeuden. SaaS:n suosio on ollut erityisen kasvussa...

Ota meihin yhteyttä

Kauppakatu 39

40100 Jyväskylä

© Skillwell Oy 2023