Viimeisen vuoden aikana yritykset, media, tutkijat ja oikeastaan kaikki, jotka ovat huolestuneet Suomen kyvystä rakentaa digitalisaatiota, ovat viestineet kasvavasta osaajapulasta. Akuutisti pula on tuhansista ohjelmistokehittäjistä, mutta pula pahenee merkittävästi, kun arvioidaan tulevien vuosien ohjelmistohankkeet digitalisaatiossa. Kun tämän päälle vielä lasketaan muu osaaminen, kuten data scientist, service design, algoritmit, niin käsissämme on merkittävä kansallinen ja globaali ongelma.

Syyt tähän ovat monisyiset. Toki tarvitsemme uusia osaajia, joita oppilaitokset uusilla koulutuksilla ja lisäbudjeteilla voivat syytää markkinaan. Mutta isompi haaste on se, että 80% resursseista eli osaajista tekee edelleen töitä perinteisten tietojärjestelmien eli vanhentuneen osaamisen parissa. Seuraavien vuosien aikana 80% panostuksista menee alueelle, jossa vain 20% osaajista toimii tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa, että tällä hetkellä töissä olevien ohjelmistokehittäjien osaaminen happanee varsinkin, kun kiire ja tulosvaatimukset ovat vähentäneet asiantuntijan oppimiseen ja uudistumiseen jäävää aikaa.

Toisaalta myös osaamisvaatimukset muuttuvat ja erikoisosaamisen tarve kasvaa sekä pirstaloituu. Tämä ohjaa vahvasti osaajia freelancereiksi, kuten esimerkiksi markkinoinnin piirissä on jo tapahtunut. On vaikea saada rekrytoitua erikoisosaajia eikä taloudellisestikaan ole järkevää palkata kokoaikaiseksi. Vertauksena voisin käyttää mökkitieni aurausta, jota tarvitaan muutaman kerran talven aikana. Siihen on paljon kätevämpää ottaa palveluntarjoaja kuin hankkia traktori.

Yrityksen näkökulmasta osaajan löytäminen ja käyttöön saaminen on hankalaa. Rekrytoinnin kestot pitenevät koko ajan. Alihankinnan käyttö vaatii usein erilaisia sopimuksia ja työtä ennen kuin edes tiedän, onko minulle sopivaa asiantuntijaa juuri nyt saatavilla. Pienille tehtävillä osaajan saaminen on todella vaikeaa. Kahden tunnin hommalle oikean ja vapaan osaajan löytäminen saattaa kestää päiviä tai viikkoja puhumattakaan tähän käytetyistä työtunneista.

Mutta ennen kaikkea tarvitsemme muutoksen oppimiseen. Meidän pitää pystyä tukemaan asiantuntijan jatkuvaa oppimista ja uudistumista. Asiantuntijan pitää ottaa omiin käsiinsä kehittymisensä. Tähän nykyiset käytössä oleva ratkaisut eivät kykene riittävästi.

Skillwell on syntynyt ratkaisemaan monisyistä osaamisongelmaa. Emme vain auta uudella tavalla yrityksiä löytämään vaivattomasti oikeat osaajat oikeaan aikaan sekä asiantuntijaa ja asiantuntijayrityksiä uudistamaan, markkinoimaan ja myymään oma osaamisensa markkinaan. Vaan osaamme myös sen missä autamme! Haluamme muuttaa pelin ja auttaa Suomea voittamaan digitalisaatiossa!

Lue myös nämä:

blog-post-image
AWS
Asiantuntija
Tiimi
Well Architected
Uusi virstanpylväs matkallamme: Skillwell liittyy AWS:n Well-Architected Partner Program -ohjelmaan!

Skillwell on liittynyt AWS Well-Architected Partner Program -ohjelmaan, mikä vahvistaa sitoutumisemme korkealaatuisiin pilviratkaisuihin ja AWS parhaisiin käytäntöihin. ...

blog-post-image
Tiimi
AWS
Asiantuntija
AWS Summit Stockholm 2024 pähkinänkuoressa

Harri ja Jari osallistuivat AWS Summit Stockholm 2024 -tapahtumaan, jossa käsiteltiin mm. generatiivista tekoälyä. Tapahtuma tarjosi yli 50...

blog-post-image
Käyttöliittymäkehitys
SaaS
UX / UI: Miten kehittää käyttäjäystävällisiä ja intuitiivisia sovelluksia

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon käyttäjäkokemuksella (UX) ja käyttöliittymällä (UI) on vaikutusta käyttäjiin? Tässä artikkelissa käsittelemme, millaisen vaikutuksen...

Ota meihin yhteyttä

Kauppakatu 39

40100 Jyväskylä

© Skillwell Oy 2023