Ei ole mikään salaisuus, että nykyään käyttäjät viettävät suuren osan ajastaan älypuhelimilla tai tableteilla. Siksi onkin tärkeää, että sivustot, jota käyttäjät näkevät laitteiltaan ovat käteviä, informatiivisia ja vaativat mahdollisimman vähän aikaa haetun tietojen hankkimiseen tai tilauksen tekemiseen. Siksi luotiin Mobile First Design -kehitysmalli.

Mikä on Mobile First Design?

Mobile First -strategia perustuu ideaan kehittää verkkosivuston käyttöliittymä ensin mobiililaitteille. Tämän lähestymistavan pääajatuksena on luoda prototyypit pienemmille näytöille, ja vasta sitten siirtyä suurempien näyttöjen suunnitteluun. Tämä on suurin ero perinteiseen Desktop First -suunnitteluun, jota ammattilaiset ovat aikaisemmin käyttäneet.

Miksi oli tarpeen kehittää kehitystapa, jossa kaikki kehittyy päinvastaisesti?

Kaikkia verkkosivustojen graafisia ja toiminnallisia puolia ei voida kääntää mobiililaitteille, rikkomatta niiden käytettävyyttä.

Monia ongelmia, kuten sivujen hidasta latautumista, vaikeata navigointia ja erikoisia “CTA” -painikkeita voi ilmetä, kun verkkosivusto on optimoitu tietokoneille. Entä käyttöliittymä? Pieneltä älypuhelimen näytöltä on poistettava, tai muutettava merkittävä osa verkkosivun elementeistä.

Mitä eroa on Mobile First Designin ja Responsive Designin välillä?

Kaikki tällä hetkellä julkaistavat verkkosivustot on rakennettava responsiivista suunnittelua silmällä pitäen. Kuten aiemmin mainittiin, älypuhelimia ja tabletteja päälaitteenaan käyttävien käyttäjien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tästä johtuen monet yrittäjät suosivat älypuhelimille ja tableteille sopivia verkkosivustoja. Mutta mikä on tärkein ero responsiivisen suunnittelun ja mobile first suunnittelun välillä?

Responsiivinen verkkosivusto suunnittelu on perinteinen verkkosivusto, joka on puristettu sen kaikkien komponenttien pienentämiseksi sellaiseen kokoon, että käyttäjät voivat käyttää sitä mahdollisimman mukavasti älypuhelimella. Tämän ajatusmallin perustein kehitetyn ratkaisun yleinen käytettävyys on sen suurin haittapuoli.

Kun sivustoa muunnetaan mobiiliversioksi, on usein mahdotonta kopioida joitain yksittäisiä ominaisuuksia, koska alkuperäistä käyttöliittymää ei ole suunniteltu toimimaan kosketusnäytön kanssa.

Mobile First Designin mukaan sivusto on ensin kehitetty käyttäjille, jotka käyttävät palveluita mobiililaitteiden kautta. Tämän ajatusmallin mukaisesti kehitettäessä kaikki vaiheet sivurakenteesta suunnitteluun tehdään käytettävyyttä painottaen, ennen kaikkea mobiililaitteiden käyttäjille ja vasta sitten tietokoneiden käyttäjille. Tämä lähestymistapa sivuston kehittämiseen ei ainoastaan helpota vierailijoiden resurssien käyttöä, vaan myös helpottaa sen markkinointia.

Mitä hyötyä Mobile First Designista on liiketoiminnalle?

Käyttäjäkokemus

Mobile first design asettaa mobiilikäyttökokemuksen etusijalle, joka on ratkaisevan tärkeää käyttäjien houkuttelemiseksi ja säilyttämiseksi. Tällä hetkellä yli puolet verkkoliikenteestä tulee mobiililaitteista, huono käyttökokemus voi olla merkittävä este palvelun käytön jatkamiselle.

Nopeus

Mobile first design pakottaa suunnittelijat valitsemaan huolellisesti tärkeimmät elementit verkkosivustoa tai sovellusta suunniteltaessa. Tämä ajattelutapa johtaa entistä kompaktimpaan ja nopeampaan palveluiden käyttöön tulevaisuudessa. Tämä on erityisen tärkeää mobiililaitteissa, joissa hitaat lataukset voivat johtaa käyttäjien turhautumiseen ja palvelun hylkäämiseen.

SEO - Hakukoneoptimointi

Ylivoimaisesti suosituin hakukone, Google käyttää nykyään sivuston mobiiliversiota indeksoinnissa, joka tarkoittaa, että se tarkastelee ensisijaisesti verkkosivuston mobiiliversion sisältöä indeksointiin ja hakukone sijoitukseen. Tämä tekee mobiili suunnittelusta erittäin tärkeän hakukoneoptimoinnin ja hakukoneiden näkyvyyden kannalta.

Tiivistettynä

Mobile first design on hyvä tapa luoda verkkosivustoja ja sovelluksia, jotka tarjoavat sujuvan käyttökokemuksen mobiililaitteilla. Priorisoimalla mobiililaitteita, suunnittelijat voivat luoda nopeampia, helppokäyttöisempiä ja kattavampia sovelluksia, jotka vastaavat nykyajan käyttäjien tarpeita. Luodaksesi Mobile first design palvelun, aloita perusasioista, käytä responsiivisia suunnittelu tekniikoita, yksinkertaista navigointia, hyödynnä progressiivisia menetelmiä, sekä testaa ja iteroi jatkuvasti.

Tutustu SaaS-palvelukehityspalveluumme: SaaS-ohjelmistokehitys - SaaS Development Service

Lue myös nämä:

blog-post-image
SaaS
Asiantuntija
Ketterä kehitys lyhyesti

Nopeasti muuttuvassa ohjelmistokehityksen maailmassa, missä ainoa pysyvä tekijä on muutos, perinteiset kehitysmenetelmät usein voivat joutua kamppailemaan pysyäkseen...

blog-post-image
AWS
Asiantuntija
SaaS
Uusi virstanpylväs: Jari Ikävalko on nyt AWS Ambassador!

Olemme ylpeitä voidessamme ilmoittaa merkittävästä virstanpylväästä matkallamme - Skillwellin pilviarkkitehti Jari Ikävalko on saavuttanut AWS Ambassador -statuksen. Tämä...

blog-post-image
SaaS
Tulevaisuuden purkaminen: 4 Saas-trendiä yrityksille

SaaS on ohjelmistojakelutapa, jossa loppukäyttäjä ei osta itse ohjelmistoa, vaan sen käyttöoikeuden. SaaS:n suosio on ollut erityisen kasvussa...

Ota meihin yhteyttä

Kauppakatu 39

40100 Jyväskylä

© Skillwell Oy 2023