Ennen kehittämisen aloittamista on tärkeää selvittää, miten työ rakentuu, milloin projekti valmistuu ja mitä resursseja tarvitaan sovelluksen kehittämiseen - tämä auttaa ratkaisemaan ongelmia jo etukäteen ja rakentamaan hyvin koordinoidun työprosessin.

Mitä liiketoimintatehtäviä ohjelmistojen avulla voidaan ratkaista?

Yleisiä yritysten sisäisiä ohjelmistotyyppejä:

  • Liiketoiminnan automaatiosovellukset (esim. ravintoloiden, hotellien ja kauppakeskusten automaatiojärjestelmät).

  • Tuottavuus- ja yhteistyösovellukset:

  • Sovellukset, joiden avulla voit jakaa tiedostoja ja käsitellä niitä;

  • Sovellukset sisäiseen viestintään, pikaviestit, seurantalaitteet;

  • Projektien ja tehtävienhallintajärjestelmät.

Yleisiä asiakassovelluksia loppukäyttäjille:

  • Mobiili kanta-asiakasohjelma

  • Yrityksen olemassa olevia verkkopalveluita täydentävät sovellukset

  • Verkkokauppa

  • Lippujen ostamista koskevat sovellukset

  • Internet-pankkipalvelut

  • Tavaroiden toimituksen tilan seurantalaitteet

Ohjelmistotuotannon prosessi

Analyysi ja kehitystyön tehtävien valmistelu

Vaiheen tehtävänä on tunnistaa ja virallistaa kohdeyleisö, tuotteen tavoite, keskeiset suorituskykyindikaattorit, tuotteen arvo kohdeyleisölle, muodostaa ainutlaatuinen myyntiehdotus, järjestelmälogiikka, käyttäjämekaniikka, turvallisuutta ja luotettavuutta koskevat vaatimukset, dokumentointi ja käyttöliittymää koskevat vaatimukset.

Kaikki sovellukset ja ohjelmistot alkavat ideasta - ajatuksesta siitä, millainen sovelluksen tulee olla, mitä ongelmia se ratkaisee sekä mitä arvoa se tuottaa käyttäjälle. Markkina-analyysi auttaa tarkentamaan ideaa ja ymmärtämään, millaisia toimintoja palvelussa tulee olla. Analyysin perusteella rakennetaan kehitystyön tehtävät, selvitetään sovelluksen rakenne, kuvataan yksityiskohtaisesti sovelluksen toimivuus ja suunnittelu, miksi ohjelmisto luodaan, mitä tehtäviä se ratkaisee. Tämän seurauksena luodaan kokonaisuuden kuvaava luettelo sovelluksen toiminnoista ja sen käyttöliittymän vaatimuksista, arvioista ja työsuunnitelmasta.

suunnittelu

Tämän vaiheen tehtävänä on luoda suunnittelukonsepti, valita käyttöliittymäkomponentit (UI), luoda ulkoasuja sekä interaktiivisia prototyyppejä.

Tutkimuksen tekemisen ja teknisten eritelmien laatimisen jälkeen suunnittelijat astuvat kuvioihin. On siis kyse sivujen asettelusta, suunnittelun ja sovelluksen yksityiskohtien kehittämisestä, käyttöliittymäsuunnittelusta ja muista yksityiskohdista, jotka auttavat muodostamaan kokonaisvaltaisen kuvan siitä, miten käyttäjä toimii vuorovaikutuksessa palvelun kanssa. On tärkeää muistaa, että ajattellaan palvelun käyttäjien mukavuutta, joten sovelluksen käyttöliittymän suunnittelu on erittäin tärkeää.

Toteutus

toteutusvaihe on vaihe, jossa varsinaista koodausta ja kehitystyötä tehdään. Tässä vaiheessa kehittäjät paketoivat suunnitellut toiminnallisuudet toimivaksi palveluksi, jota testataan ja jatkokehitetään. Tässä vaiheessa useat tärkeät menetelmät, kuten ketterä kehitys (Agile) ja pienin toimiva tuote (MVP) -kehitys, ovat merkittävässä roolissa.

Agile tai ketterä kehitys on kehityksen metodologia, jossa korostuu joustavuus, yhteistyö ja asiakaslähtöisyys. Se kannustaa projektin jakamiseen pienempiin, hallittavissa oleviin osiin, joita kutsutaan iteraatioiksi tai sprinteiksi. Jokainen sprintti kestää yleensä 2-4 viikkoa, jonka aikana kehittäjät vievät projektia eteenpäin.

Ketterä kehitys perustuu jatkuvaan palautteeseen ja siihen reagoimiseen. Kehittäjät työskentelevät tiiviisti sidosryhmien, kuten tuotepäälliköiden ja loppukäyttäjien, kanssa priorisoidakseen ja kehittääkseen palvelun keskeisimmät ominaisuudet ensin. Tämä iteratiivinen lähestymistapa mahdollistaa nopeat muutokset ja mukautumisen muuttuviin vaatimuksiin.

MVP on strategia ketterässä kehityksessä, jossa keskitytään kehittämään pientä joukkoa keskeisiä ominaisuuksia, jotka tuovat arvoa käyttäjille. Tavoitteena on saada toimiva tuote käyttäjien käsiin mahdollisimman nopeasti palautteen keräämiseksi ja suunniteltujen toimintojen validisoimiseksi. Voit lukea lisää MVP-mallista blogissamme: Mikä on MVP ja sen edut ohjelmistokehityksessä

Toteutusvaiheen alkumetreillä kehittäjät siis keskittyvät ydintoimintojen ja -ominaisuuksien rakentamiseen, jotka ovat tarpeellisia MVP:lle. Nämä ominaisuudet valitaan usein perustuen kriittisimpiin käyttäjätarpeisiin tai liiketoiminnan keskeisiin tavoitteisiin.

Testaus

Vaiheen tehtävänä on varmistaa tuotteen laatu, vikasietoisuus, luotettavuus ja turvallisuus.

Sovelluksen kehitysprosessin aikana sovelluksesta tulee useampi kuin yksi versio, ja jokainen niistä on testattava. Pelkkä tuotteen luominen ja julkaiseminen ei riitä, on varmistettava, että ohjelmisto toimii hyvin. Siksi testaajat etsivät kiireisiä vikoja, jotka on korjattava.

Tekninen tuki sovelluksille

Sovelluksen julkaisun jälkeen aloitetaan työ sen ylläpitämiseksi. Se sisältää sekä testauksen että tarpeellisten muutosten tekemisen tai uusien ominaisuuksien kehittämisen, joita ei ole otettu huomioon alkuperäisessä suunnitelmassa. Tekninen tuki auttaa korjaamaan vikoja nopeasti ja pitämään sovelluksen toimintakunnossa.

Yhteenvetona

Ohjelmistokehityksen aloittaminen voi olla jännittävä mutta monimutkainen tehtävä. Tämä blogikirjoitus on antanut sinulle kevyen yleiskatsauksen kehitysprosessin eri vaiheista. Tietty jokainen kehitysprojekti on omalaatuinen polkunsa, ja prosessit saattavat erota tilanteen mukaan suurestikin, mutta perusrakenne pysyy kuitenkin samana. Jokainen vaihe huolellisen suunnittelun alkuvaiheesta ja teknisten eritelmien laatimisesta jatkuvan teknisen tuen loppuvaiheeseen on ratkaisevan tärkeä projektin onnistumisen varmistamiseksi.

Lue myös mistä ohjelmistokehityksen kustannukset syntyvät: Ohjelmistokehityksen kustannusten ymmärtäminen: Mikä määrää hinnan?

Miten kehitämme sovelluksia Skillwellilä

Rakennamme kullekin asiakkaalle yksilöllisesti suunnitellun kehityspolun ottaen huomioon kaikki liiketoiminnan tarpeet. Artikkelissa kuvatut vaiheet käydään läpi kaikissa projekteissa, joka takaa kehitystyön laadun.

Jos olet valmis kehittämään sovelluksen, ja haluat keskustella sovelluksen ideasta, ota yhteyttä. Keskustellaan yksilöllisessä arvioissa ideastasi, mahdollisesta kehitysprosessista ja siitä paljonko ohjelmistokehitys maksaa.


Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää!

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

Harri Ilvonen

harri.ilvonen@skillwell.fi

+358 400 830 660

Jari Ikävalko

jari.ikavalko@skillwell.fi

+358 50 386 5590

Skillwell on 2018 perustettu timanttinen tiimi Jyväskylästä. Asiantuntijoillamme on vahvaa osaamista digitaalisista palveluista, AWS-pilvipalveluista ja integraatioratkaisuista. Yritykset tuntevat meidät luotettavana ja ajassa mukana olevana IT-kumppanina.

skillwell suomen vahvimmat platina

Kauppakatu 39

40100 Jyväskylä

© Skillwell Oy 2024

Hei! Haluaisitko keskustella tilanteestasi ilmaisessa palaverissa?

skillwell icon